“Rovelló”, de Josep Vallverdú

Pere Martí i Bertran

Amb aquesta breu ressenya, el Col·legi vol fer un primer reconeixement a Josep Vallverdú, col·legiat i premi Ramon Fuster 1987 per la seva tasca pedagògica, que ha tingut l’honor de viure els actes commemoratius dels cent anys del seu naixement.

Un gos català i universal

Aquest any 2023 celebrem els cent anys del naixement d’un clàssic de la literatura infantil i juvenil catalana, en Josep Vallverdú (Lleida, 1923). Des de la Revista del Col·legi l’hem volgut recordar ressenyant-ne una de les obres més popular, coneguda i reconeguda: Rovelló. L’he qualificada de popular, perquè es tracta d’una novel·la que ha estat, i és, lectura a nombroses escoles, la qual cosa fa que sigui un llibre present a moltes llars catalanes i, doncs, compartit per diverses generacions. També ho he fet amb el terme «coneguda», ja que, a més del que ja n’he dit, se n’han imprès milers d’exemplars (l’any 1994, en una nota de premsa arran dels vint-i-cinc anys de la publicació del llibre, l’editorial en destacava que en català se n’havien venut més de dos-cents mil exemplars) en les més de trenta edicions de l’obra, comptant-hi les vint-i- set a la col·lecció Grumets, on es va publicar l’any 1969, a continuació d’un altre clàssic, El zoo d’en Pitus, d’en Sebastià Sorribas, més algunes edicions especials en cartoné o en el volum 10 de l’Obra Completa de l’escriptor lleidatà; i a més el fet que es convertís en una sèrie de dibuixos animats (2000- 2004) encara la va fer més popular i coneguda. El reconeixement, que també he destacat, ve avalat, entre altres causes, pels nombrosos premis que ha rebut, com el Josep Ma Floch i Torres (1968), el de la CCEI (1970), el J’aime lire francès (1990) o el belga Bernard Versele (1991); però també pels nombrosos crítics que n’han parlat (Josep Ma Aloy, Andreu Sotorra, Joan Triadú, Maria Barbal, etc.) o per les traduccions que se n’han fet: al castellà (Polvorón), al basc (Xarpa), a l’italià (Trivella), al francès (Vif-Argent) i al rus (Rovellona), de la qual es va fer una primera edició de cent mil exemplars.

Rovelló és una novel·la infantil, recomanada a partir de deu anys per l’editorial, protagonitzada per un gosset, que en Llisot, que és qui el troba i el bateja amb el nom de Rovelló, per la seva facilitat per trobar bolets, fa seu i porta a la masia dels seus oncles, on viurà una bona colla d’aventures i, sobretot, de descobertes, que el faran créixer en tots els sentits. En primer lloc haurà d’aprendre a conviure amb els altres animals de la masia, sobretot amb la parella de gossos, la Sanda i el Mullat, que de seguida farà ben seus; però també amb els amos, la tia Nyera i l’oncle Pauet, i amb el mosso, l’Arròs. Aviat, però, el món de la masia se li farà petit i descobrirà que al món hi ha molta altra gent, i que no tota el tractarà de la mateixa manera. Una visita al poble veí, Navell, on viu en Llisot, li obrirà els ulls i li farà venir ganes de tornar-hi. Ho fa justament durant la Festa Major d’hivern i hi serà raptat per l’amo d’un circ, que ha quedat meravellat de la facilitat del gos per fer tombarelles, un tret que el singularitza. A partir d’aquell moment començarà un veritable calvari per a en Rovelló, que és obligat a actuar, sempre lligat i sense cap mena d’estima, ja que és tractat com un objecte més del circ. No pararà fins que trobarà l’oportunitat de fugir-ne, perquè «aquell gos no era com els altres. No tenia el temperament tou i obedient dels gossets de circ. Tenia més personalitat, havia nascut per a ésser lliure» (p. 114) , en una clara al·lusió a un altre clàssic universal, La crida del bosc de Jack London. I el calvari es convertirà en odissea, en un llarg viatge ple d’aventures d’allò més diverses per arribar a la seva Ítaca, la masia on, n’està segur, l’esperen homes i bèsties, que tant ha enyorat.

 Afegiu a la història (plena de tendresa, d’amor a la natura, d’optimisme i de superació personal) la capacitat narrativa d’en Josep Vallverdú, la riquesa i precisió de la llengua i la utilització molt mesurada dels recursos literaris (personificacions, comparacions, exageracions, etc.) i entendreu per què la novel·la Rovelló ha esdevingut un clàssic de la literatura infantil i juvenil catalana i universal.


Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *